
Dnia 19 lipca br. w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym TP w Rychwale w ramach programu Żółty Talerz odbyły się kolejne zajęcia kulinarne połączone z wykładem na temat: „Dlaczego warto jeść kiełki”.
Jak wiadomo, kiełki są prawdziwym źródłem witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Są także bogate w białka, kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz błonnik (który ułatwia trawienie) i co najważniejsze mają niską kaloryczność, więc możemy je jeść do woli. Systematyczne spożywanie ich wzmacnia nasz system odpornościowy, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz uzupełnia brak witamin i soli mineralnych. Kiełki to również bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, selenu i cynku. Są one źródłem aminokwasów, zwłaszcza egzogennych, a więc tych, które przyswajać musimy wraz z pożywieniem. Pozytywnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd, a mianowicie poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Dziś na naszym stole królowały – kiełki brokułu, kiełki cebuli oraz kiełki rzodkiewki, było smacznie i zdrowo.
Wykład i zajęcia kulinarne cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, które pozyskały kolejną, mądrą lekcję o zdrowym żywieniu.
- Dlaczego warto jeść kiełki?
Więcej informacji nt. działań w ramach programu Żółty Talerz